Flera hundra deltagare i Oskarshamns första Prideparad

Oskarshamn Artikeln publicerades
+ 1

Uppemot tusen personer beräknas ha deltagit i Oskarshamns första Prideparad. "Det här är det viktigaste som har hänt i Oskarshamn på många år", säger Marina Hedman, lärare på Rödsleskolan.

När klockan närmade sig 18 på fredagskvällen fylldes Lilla torget av flera hundra personer som skulle delta i en historisk manifestation av alla människors lika värde. Det var dags för Oskarshamns första Prideparad någonsin.

Företag, organisationer, föreningar, politiska partier, skolor och privatpersoner fanns bland deltagarna. Rödsleskolan ställde upp med ett 100-tal elever och lärare.

– Jag brinner för HBTQ-frågor, sa läraren Marina Hedman.

Hon var den som anmälde skolan till Prideparaden.

– Jag tror att det betyder väldigt mycket för eleverna på skolan.

Genom att gå med i paraden menar hon att eleverna får se att olikheter är bra.

– Det är inte bara snack, vi gör någonting i samhället.

Till tonerna av artister som Abba och Village People gick paraden två varv runt centrum. Deltagarna viftade med regnbågsflaggor, dansade och framförde kärleksbudskap.

Efteråt höll arrangörerna Simon Nord och Linn Engelholm ett kortare tal på Lilla torget. De berättade att paraden blev betydligt större än de hade vågat hoppas på.

– Jag är mållös, sa Linn Engelholm som först uppskattade antalet deltagare till 200, en siffra som hon snabbt fick revidera.

– Ni är nog 800–1 000 personer. Fattar ni att vi kunde vi ihop det?

– Och det kommer bli mer nästa år, sa Simon Nord till publikens jubel.