Provar nytt grepp för att få fastighetsägare att ta bort växter som skymmer sikten

Oskarshamn Artikeln publicerades
Nu tar kommunen ett nytt grepp för att komma tillrätta med problemen med växtlighet som hänger ut över cykelvägar och som skymmer sikten.
Foto: Anna Börje
Nu tar kommunen ett nytt grepp för att komma tillrätta med problemen med växtlighet som hänger ut över cykelvägar och som skymmer sikten.

De flesta har varit med om att en buske eller ett träd skymmer sikten eller sträcker sig ut över trottoaren eller cykelvägen. Nu provar kommunen ett nytt sätt för att få fastighetsägare att ta itu med uthängande växtlighet.

Kommunens gatuavdelning har fått godkänt av tekniska nämnden att skicka ut ett brev till privata fastighetsägare när det är problem med att deras växtlighet i trädgården växer ut över kommunens mark, som på cykelvägar och i korsningar.

– Merparten av fastighetsägarna sköter sig exemplariskt men vi har en liten grupp som inte vidtar några åtgärder när vi säger till dem, säger Yvonne Bergvall (S) ordförande i tekniska nämnden.

Växtligheten som hänger utanför trädgårdarna kan påverka både cyklister, gångtrafikanter och fordon som kör på vägen.

– Det är ett stort problem på en del av våra cykelvägar när de hänger ut över vägen. De kan skymma sikten.

När det är dags för snöröjning kan växterna också ställa till det.

–  De som snöröjer tycker det förstör en del av våra maskiner och utrustning när det hänger ut för mycket.

Fastighetsägare som får ett brev från kommunen har fjorton dagar på sig att ta bort växtligheten som stör. Om inget händer blir det konsekvenser.

– Nu när vi har tagit det här beslutet kan vi själva gå in och ta bort buskar och träd och fakturera den som äger tomten.

– Om någon hör av sig till oss och säger att det inte klarar det på två veckor utan behöver tre veckor på sig så är det okej om vi får reda på det först, säger Yvonne Bergvall.

Hon hoppas att det här kommer att ge resultat.

– Vi har tagit det här beslutet för att behandla alla lika. Alla får samma information och samma tid på sig att åtgärda problemen. Den som sköter sig får inget brev.