Publiken får se sketcherna som lockat till flest skratt

Krokshult Artikeln publicerades
Det har blivit många buskispjäser genom året. Nu är det sista chansen att få se godbitarna innan ensemblen slutar.
Foto: Nettan Kock
Det har blivit många buskispjäser genom året. Nu är det sista chansen att få se godbitarna innan ensemblen slutar.

Första gången som publiken fick stifta bekantskap med Krokshultsbonden Måns, hans granne Knut och hans arga fru Ebba var år 2000. Sedan dess har det blivit en hel rad med pjäser och nu ska de bästa sketcherna visas igen under en avslutande supé.

Varje år har mellan 600 och 700 personer bänkat sig framför scenen i Krokshult eller Höckhult för att titta på buskis. Senaste gången var 2016 och nu är det dags för en avslutning och summering av alla föreställningarna.

– Nästan alla buskispjäserna utspelar sig i Krokshult men personerna som är med finns inte i verkligheten, jag har hittat på en och annan bonde, säger Veine Sjöö som brukar spela bonden Knut.

Det är också Veine Sjöö som har skrivit alla pjäserna. Till den avslutande föreställningen har de bästa sketcherna valts ut.

– Vi har plockat fram dem som har lockat mest skratt, det blir nästan något från alla pjäser.

Allt började hösten 1999 när ett gäng blev sugna på att hitta på något roligt.

– De frågade mig om jag ville skriva en pjäs och jag sa ja.

Då hade Veine Sjöö ingen aning om att det skulle bli så många pjäser. Totalt har det blivit fjorton stycken.

De flesta i ensemblen har varit med nästa alla år och publiken har varit trogen. Personerna som tar emot biljettbeställningar och gör inköpen har också varit med länge.

– Ungefär 150 personer har sett varje föreställning och vi har haft 4-5 föreställningar per år.

Många kommer från orterna runt omkring och från Oskarshamn, Hultsfred och Målilla men några har åka ända från Kalmar för att se buskis om Krokshult.

Den här gången blir det lite annorlunda. I lokalen finns ingen upphöjs scen med ridå. Istället kommer sketcherna spelas på golvet med en soffa och ett bord med stolar som utgångspunkt. Skådespelarna kan röra sig lite mer fritt.

Publiken kommer att känna igen karaktärerna som kommer på besök.

– Bonden Måns som en av ursprungsfigurerna dyker upp. Grannen Knut som jag brukar spela och hans arga fru Ebba kommer också. Likaså drängen Pelle som inte är så klipsk.

Premiären blir den 1 november och tanken är att det ska bli tre föreställningar till. Det finns fortfarande biljetter kvar att boka.

Veine Sjöö kommer få sällskap på scenen av Els-Marie Thunberg, Ingvor Hagman, Daniel Svensson, Hans Danielsson, Ingalill Wahlsteen och Karl-Johan Höckerdal.

Veine Sjöö har skrivit mycket om Krokshult, både sketcher och om bygdens historia.
Foto: Jimmy Larsson
Veine Sjöö har skrivit mycket om Krokshult, både sketcher och om bygdens historia.