Rånmisstänkte 33-åringen knyts till fler brott

Oskarshamn Artikeln publicerades
Blipp-funktionen utnyttjades
Blipp-funktionen utnyttjades

Fler åtalspunkter läggs till för den 33-årige man som ska ha rånat en man i 70-årsåldern på Flanaden. Nu åtalas han även för bedrägeri. Hans kumpan vid detta bedrägeriet, en 49-årig man, åtalas också för att ha attackerat en polis.

På onsdag ställs 33-åringen inför rätta för rån, olaga hot, brott mot knivlagen, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Rånet på Flanaden begicks den 28 oktober och under sommaren i Kristianstad ska han påverkad av droger ha stulit en bil, åkt på en vansinnesfärd genom en park och på gång- och cykelvägar och slutligen gjort en vanvettig omkörning över heldragen linje innan ett backkrön som slutade i en frontalkrock.

Nu tror sig polis och åklagare kunna knyta 33-åringen till ett fall av bedrägeri den 11 augusti. Då ska han ha fått ett kreditkort av 49-åringen. 49-åringen är den man som i december 2018 fick sina rutor till lägenheten krossade i centrala Oskarshamn och sedan hotades med pistol av två 36-åriga män.

Kreditkortet ska 49-åringen i sin tur fått tag i en upphittad plånbok. Han ska ha tagit kontanterna, 500 kronor, och använde själv kreditkortet på Coop Flanaden. För att slippa slå pinkoden, som han inte hade, ska han ha använt blippfunktionen som inte kräver kod för belopp under 200 kronor. Sedan ska han ha låtit 33-åringen använda kortet. Kortet användes tre gånger samma dag på Pressbyrån och alla tre gånger handlades det för strax under gränsen för när koden måste användas.

49-åringen får stå till svars för fler brott. Den 26 juni skulle polisen ingripa mot 49-åringen som verkade vara påverkad av droger på Pressbyrån. Då ska 49-åringen ha knuffat polisen i bröstet så han flyttades bakåt. För detta åtalas han för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott.

Fakta

Blippa ditt kort

När du blippar kortet mot terminalen vid småköp görs ett kontaktlöst köp utan att du behöver slå in din PIN-kod. Det finns en symbol som visar om kontaktlösa betalningar kan göras i butiken.

Vanliga frågor om kontaktlösa betalningar

Hur vet jag om jag kan blippa med mitt kort?

Du ser att det är ett kontaktlöst kort genom att det har en liten symbol likt bilden ovan på kortets framsida (på baksidan för de kunder som har tilläggstjänsten kort på kort).

Hur kommer jag igång att blippa?

Innan du använder ditt kort med kontaktlös funktion för första gången behöver du använda det som vanligt en gång i en kortterminal, det vill säga med chip och PIN-kod.

Hur många kronor är ett småköp?

På bankkort Mastercard har vi satt 200 kr som gräns för att kunna blippa utan PIN-kod. Vid köp över 200 kr kommer du ombes att slå in din PIN-kod. Denna gräns varierar mellan olika länder.

I vilka butiker kan jag blippa?

För att du ska kunna blippa ditt kort i butik behöver terminalen stödja kontaktlösa köp. Än så länge går det inte att blippa överallt. Leta efter symbolen för kontaktlösa betalningar när du ska betala.

Finns risken att jag blippar av misstag om jag är nära en terminal?

Nej, kortet ska vara intill terminalen för att transaktionen ska gå igenom.

Jag vill inte blippa! Hur gör jag?

Ring Spärrservice så tar de bort funktionen från ditt kort.

Källa: Swedbank

Visa mer...