Regnbågsfamilj flyttar till Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
Emma, Emilie och Lexus Elgström är en trygg och stolt regnbågsfamilj. De planerar att flytta hem till Oskarshamn där Emilie är uppväxt.
Foto: Privat
Emma, Emilie och Lexus Elgström är en trygg och stolt regnbågsfamilj. De planerar att flytta hem till Oskarshamn där Emilie är uppväxt.

Under våren har Emma och Emilie Elgström varit med i SVT-plays serie Min mage och jag. Nu planerar de att flytta.

Sagan om Emma och Emilie började år 2014. De träffades på en HBTQ-sajt där de efter en flitig konversation slutligen träffades på självaste Pride. Två år senare befästes kärleken med bröllop.

– Det kändes viktigt att bestämma att nu är det vi, säger Emma Elgström.

Sagan om Emma och Emilie började 2014.
Foto: Privat
Sagan om Emma och Emilie började 2014.

I en heterorelation är det inte ovanligt att ett par blir oväntat gravida. I parets fall så var de införstådda med att det skulle ta lång tid att få barn eftersom gaypar måste stå i kö hos landstinget för insemination.

– Det var bra att få tid att tänka och fundera. Vi såg det som en process och tog vara på tiden. Vi diskuterade hur det skulle bli.

Ett år passerade innan det första läkarbesöket ägde rum följt av psykologsamtal.

– Det kändes som att frågeställningarna gick lite väl långt. Inget heteropar behöver förklara något för att få rättigheten att "göra barn", men vi skulle analyseras likt som med ett förstoringsglas.

Paret är överens om att det kändes riktigt jobbigt, men de vågade inte erkänna det.

– Vi var så nervösa för att vi inte skulle få något barn om vi berättade hur vi upplevde utfrågningen, säger Emilie Elgström.

De blev godkända och nästa moment blev insemination. Ett moment som innebär att landstinget väljer utseende utifrån mamman som inte bär barnet.

– Det kändes bra. Det skulle kännas konstigt att sitta med en katalog och utifrån bilder och information designa det perfekta barnet, säger Emma Elgström

Varje insemination ska tajma med ägglossning, vilket var svårare än vad paret hade förväntat sig. Det blev två försök. Det sista lyckades. I februari i år föddes sonen Lexus.

– När han kom kändes det som att vi hade varit gravida i tre år.

Emilie håller med, men glömmer aldrig den där känslan.

– Det var en obeskrivlig känsla att få hålla vårt lilla barn.

Lilla Lexus föddes två veckor senare än beräknat.
Foto: Privat
Lilla Lexus föddes två veckor senare än beräknat.

När sonen blir större så räknar paret med att de kommer få besvara nyfikna frågor om varför deras relation ser ut som den gör.

– Lexus ska få en liten klippbok när han börjar undra över hur han kom till. När han blir nyfiken på vår relation ska vi vara så tydliga som möjligt, säger Emilie Elgström.

Han växer fort den lilla babyn.
Foto: Privat
Han växer fort den lilla babyn.

När Lexus är 18 år kommer han att få välja om han vill veta mer om donatorn och då även få möjlighet att träffa personen i verkligheten.

– Det känns självklart att han ska få ha det valet. Det är utom vår kontroll och det är viktigt att det är så.

Är det då en stor skillnad att vara regnbågsfamilj mot att vara en heterofamilj. Svaret är nej. Däremot finns det en tydlig norm i samhället som stör deras vardag.

– Det finns liksom förväntningar på hur en relation ska se ut i dag. Om vi går på mammagruppen på BVC så måste vi hela tiden påpeka att vi är gifta, säger Emma Elgström.

Det är inte bara förväntningarna från samhället som kan vara påfrestande. De är alltid förberedda på att bli påhoppade.

– Klassikern är att människor frågar vem som är mannen i förhållandet, då svarar jag att det finns ingen man i förhållandet det är det som idén.

Paret hoppas att det kommer att förändras med tiden samtidigt som de har förstått att alla människor inte kan förändras.

– Homofober finns överallt. De kommer alltid att finnas, säger Emilie Elgström.

Gränslösa kommentarer sårar dock mer.

– Det värsta jag vet är människor som blir ledsna för att jag inte har en kille. Det är obehagligt att mitt värde ligger i huruvida jag är med killar eller inte för då framstår vår relation som ful i deras ögon. Emilie är mitt livs kärlek och den finaste som finns. Klart att man då blir förbannad när människor tycker att jag har förstört mitt liv genom att inte leva med en man, säger Emma Elgström.

– En utekväll är det inte ovanligt att killar kommer fram och frågar om de får hänga med hem som att vår relation inte skulle vara på riktigt för att vi är gay. Vår kärlek är lika stark som mellan ett heteropar, säger Emilie Elgström.

En del incidenter har inträffat på jobbet.

– Folk tar sig sådana rättigheter. Jag har fått frågor om mitt sexliv på arbetsplatsen, säger Emma Elgström.

Emilies familj bor i Oskarshamn och Emmas bror i närheten. Därför är en flytt planerad inom en två års period.

– Vi vill ge vår son ett lugn som det är i en mindre stad. Vi söker själva ett lugnare liv, säger Emilie Elgström.

De bryr sig inte om att det inte finns så många regnbågsfamiljer i länet.

– Det är inte läggningen som är det viktiga utan att ha bra människor omkring oss.

Emilie och Emma Elgström ser fram emot att se sonen Lexus växa upp. De funderar på att ge honom ett syskon.
Foto: Privat
Emilie och Emma Elgström ser fram emot att se sonen Lexus växa upp. De funderar på att ge honom ett syskon.