Robin bemästrar tre olika yrken

Oskarshamn Artikeln publicerades
Robin Linnér berättar att tålamod är den viktigaste egenskapen i hans bransch. Bra syn är också en fördel.
Foto: Jimmy Larsson
Robin Linnér berättar att tålamod är den viktigaste egenskapen i hans bransch. Bra syn är också en fördel.

Robin Linnér, som tog över Nisse guldsmeds butik i våras, har klarat sitt gesällprov inom tre olika yrken. Han är en av 311 hantverkare från hela Sverige som får ta emot sina yrkesbevis vid en ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus nästa vecka.

”Robin från Oskarshamn gör hat trick i gesällbrev”, skriver Stockholms hantverksförening i ett pressmeddelande inför den högtidliga ceremonin. Den 7 november får 311 hantverkare inom 39 yrken ta emot sina gesäll- och mästarbrev som vittnar om deras hantverkskunnande och yrkesskicklighet.

Fyra av hantverkarna kommer från Kalmar län, och en av dem är alltså Robin Linnér, som driver Linnérs ateljé på Postmästaregatan i Oskarshamn. Han har klarat sitt gesällprov inom tre olika hantverk: guldsmedsyrket, gravöryrket – blankstick och juvelfattaryrket, vilket beskrivs som en unik bedrift.

– Jag har utbildat mig i sammanlagt fem och ett halvt år, säger Robin Linnér.

– Jag började med att utbilda mig till guldsmed. Under utbildningen fick jag testa på andra yrken som är närbesläktade – handgravör och juvelfattare.

Först gick han en förberedande utbildning i smyckessmideskunskap, vilket gav behörighet till yrkeshögskolan för guldsmeder i Falköping, där han studerade i två år. Därefter var han hantverkslärling hos en gravör och juvelfattare utanför Hjo.

Gesällproven som guldsmed, handgravör och juvelfattare har han gjort under det senaste året. Han har då fått bevisa sina färdigheter i de olika yrkena.

– Det mest komplexa är handgravyren, eftersom den innehåller så många olika delar. Handgravyr är också det jag tycker är roligast.

Robin Linnér i sin ateljé i Oskarshamn.
Robin Linnér i sin ateljé i Oskarshamn.

Robin Linnér är en av ytterst få handgravörer i Sverige i dag.

– Det finns fyra stycken som har tagit gesällbrev. Jag var den tredje.

Vägen till branschen var inte spikrak för Robin Linnér, som är uppväxt i Huskvarna. Han gick fordonsprogrammet på gymnasiet och jobbade sedan som maskinförare, grävmaskinist och lastbilschaufför i sex år. Men tankarna på en annan karriär växte sig allt starkare. Han ville få utlopp för sin kreativa sida.

– Att bygga, konstruera och göra saker har jag alltid tyckt varit kul. Det var mycket lego och annat när jag var liten. Smycken är inte så långt ifrån det.

Redan under utbildningen startade han sitt eget företag, och för ett halvår sedan köpte han butiken och ateljén på Postmästaregatan av Nils-Gunnar Andersson, mer känd som Nisse guldsmed.

– Min sambo är härifrån. Jag fick reda på att Nisse var i pensionsåldern, så jag ringde och frågade om han var intresserad av att sälja.

Robin Linnér konstaterar att man aldrig blir fullärd i hans bransch. Det går alltid att vidareutbilda sig och öka kunskapsnivån. Nästa målsättning är att få mästarbrev i alla tre yrken, vilket tar minst sex år.

Dessutom finns ytterligare två yrken, silversmed och ädelstensslipare, som han hoppas kunna bemästra någon gång i framtiden.

– Man ska ju ha något att göra när man blir pensionär med, säger han med ett leende.

Fakta

Nya gesäller och mästare från Kalmar län

Jens Olsson, Kalmar. Yrke: tatueraryrket. Nivå: mästare.

Ulf Johansson, Mörbylånga. Yrke: Krukmakaryrket. Nivå: mästare.

Karin Scharp, Mörbylånga. Yrke: krukmakaryrket. Nivå: mästare

Robin Linnér, Oskarshamn. Yrke: gravöryrket – blankstick, guldsmedsyrket, juvelfattaryrket. Nivå: gesäll.

Visa mer...