Så ska Misterhultsbor demonstrera mot nedläggningen

Oskarshamn Artikeln publicerades
Foto: Jimmy Larsson

Den 26 oktober hålls en demonstration i Oskarshamn mot nedläggningen av äldreboendena i Misterhult.

Eva Holm från Hela Sverige Oskarshamn har tidigare berättat att hon planerar en demonstration för att protestera mot nedläggningen av Ängsbacken och Charlottagården.

Nu är det det klart att demonstrationen anordnas lördagen den 26 oktober.

– Vi samlas vid Arena Oskarshamn, säger Eva Holm som berättar att demonstrationståget kommer att gå längs med Döderhultsvägen, Köpmangatan, Lilla torget, Östra torggatan, Flanaden, Västra torggatan och Södra långgatan.

– På scenen vid Kulturhuset ska vi ha lite tal och lite musik.

Alla pusselbitar är inte på plats än, men Eva Holm har bland annat förhoppningar om att de ska sjunga Misterhults sockenvisa. Plakattillverkningen till demonstrationståget ska planeras på ett möte i Misterhult på tisdagskvällen.

Misterhultsbor som vill delta i demonstrationen har möjlighet att åka buss från Misterhult. Carina Nilsson och Carola Algesson tar emot anmälningar till bussturen.

Nedläggningen av Ängsbacken och Charlottagården röstades igenom av en oenig socialnämnd den 9 oktober. Även Zafiren i Kristineberg ingick i beslutet, men i det fallet var partierna i nämnden överens.

Ärendet ska även behandlas av kommunstyrelsen den 16 oktober innan det tas upp till slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige den 11 november.

Med tanke på att samtliga oppositionspartier vill stoppa nedläggningen av Ängsbacken och Charlottagården kan dock beslutet komma att skjutas upp. Sverigedemokraterna har förklarat att de kommer att yrka på återremiss både i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

I fullmäktige räcker det att en tredjedel av ledamöterna ställer sig bakom en återremiss för att yrkandet ska gå igenom. Samma sak gäller vid bordläggning.

Återremiss innebär att ärendet skickas tillbaka till nämnden för ytterligare utredning. Bordläggning innebär att ärendet skjuts upp till ett senare sammanträde utan att någon ny utredning görs.