Storjakt i helgen för att stoppa vildsvinens framfart

Oskarshamns kommun Artikeln publicerades
Så här ser det ut i många trädgårdar i Kilen. Invånarna har tröttnat på att bli väckta av vildsvin som skrämmer barn och djur.
Så här ser det ut i många trädgårdar i Kilen. Invånarna har tröttnat på att bli väckta av vildsvin som skrämmer barn och djur.

Med storjakt, nattsikten och fler jakttorn på strategiska platser hoppas kommunen att vildsvinens framfart ska kunna stoppas. I helgen kommer många jägare gå ut och leta.

Förra veckan besökte vi Kilen där vildsvinen har invaderat och bökat upp i nästan alla trädgårdar. De väcks av vildsvinen tidigt på morgnarna och djuren är inte alls rädda för människor.

Kommunjägarna har varit ute både på nätterna och tidigt på morgonen men det är inte så lätt att jaga vildsvin, särskilt inte vid bebyggelse.

– De har tydliga instruktioner att inte äventyra liv och egendom. Det får inte hända att de skjuter på chans, säger Ing-Mari Olsson Lindquist, ansvarig för kommunjägarna.

Kommunen har vänt sig till jakträttsinnehavarna i de drabbade områdena och bett om hjälpt. Hittills har två jaktlag nappat. Ett är redan igång med åteljakt och det andra har planerat en storjakt på lördag.

– De kommer att jaga tillsammans med kommunjägarna.

Kommunstyrelsen har avsatt 25 000 kronor extra till vildsvinsjakten.

– För dem har vi köpt in nattsikten som kommunjägarna får låna, de är på väg. Vi har också köpt två jakttorn till som ska stå i Påskallavik, Emmekalv och Emsfors. Från tornen får jägarna en bättre skjutvinkel.

Kommunen har redan ett tiotal jakttorn som står på olika platser, bland annat i Döderhultsdalen

Det har kommit förslag om att fällor ska sättas ut men kommunen har sagt nej.

– Småbarn kan krypa in i dem och husdjur som katter och hundar.

Nu återstår att se vad alla insatser kommer att ge för resultat.