Under skrovet på varvets fartyg

Oskarshamn Artikeln publicerades
Göran Svensson tar emot den scannade ritningen från Lars Aronsson för att lägga den tillbaka i sitt fack. Vissa ritningar är så ömtåliga att de måste läggas i stora plastfickor för att inte rivas sönder i scannern.
Foto: Andreas Bendroth
Göran Svensson tar emot den scannade ritningen från Lars Aronsson för att lägga den tillbaka i sitt fack. Vissa ritningar är så ömtåliga att de måste läggas i stora plastfickor för att inte rivas sönder i scannern.

Sedan ett antal år tillbaka pågår det ett idogt arbete att katalogisera och digitalisera alla gamla fartygsritningar från varvet i Oskarshamn. Ett tiotal gubbar från Oskarshamns Sjöfartsförening träffas varje tisdag för att gå igenom rulle efter rulle.

Vi träffas i Oskarshamns Sjöfartsförenings egen arkivavdelning nere i kulturhusets källare.

Det är där arbetet pågår sedan fyra år tillbaka.

– Från början trodde vi att det rörde sig om cirka 30 000 ritningar, men när vi kollade närmare på det så rörde det sig snarare om 50 000, säger Urban Lindström från Oskarshamns Sjöfartsförening.

– Hittills har vi väl scannat en tiotusen ritningar. Så det är mycket kvar. ”Barnbarnen har väl hunnit ta över innan vi är klara med detta”, var det någon som sa häromsistens, berättar medlemmen Gunnar Olsson och skrattar.

Gunnar har ansvar att föra bok över varje enskilt fartygs ritningar.

– Alla ritningar till ett och samma fartyg listas tillsammans. Först skriftligen, sen scannar vi och gör en pdf som vi använder för att enkelt tanka in all info i vår databas. Vissa fartyg kan ha över 900 ritningar, berättar Urban Lindström.

Databasen där all information lagras är gemensam för alla Kalmar läns 12 sjöfartsföreningar och heter Sjömanskistan. Här lagras inte bara ritningar utan även fartygens hela historik i form av mönstringar, ägare, händelser, rederier, varv och, om man har haft den oturen, förlisning.

– Med sjökortets hjälp kan vi berätta exakt var fartygen har förlist någonstans, berättar Urban och tillägger att varje register är kopplat till varandra.

– Det är som ett spindelnät av kopplingar, så om man bara vet en sak om ett fartyg kan man snabbt få reda på mycket mer.

Sjömanskistan är idag inte öppen för allmänheten att ta del av, bara lättare uppgifter går att hitta på Oskarshamns Sjöfartsförenings hemsida.

– Den som vill ha mer uppgifter får gå via föreningen, berättar Urban.