Utlandsveteraner kan få minnesmonument i Oskarshamn

Oskarshamn Artikeln publicerades
På bilden syns den minnessten som står i Kalmar.
På bilden syns den minnessten som står i Kalmar.

Socialdemokraterna och Moderaterna i Oskarshamn har gemensamt lagt ett förslag om att uppföra ett minnesmonument för att hedra utlandsveteraner. Målsättningen är att monumentet skall komma på plats nästa år.

Sverige har sedan 1956 bistått världssamfundet med personal för fredsbevarande insatser. Den som medverkar i en fredsbevarande insats kan bland annat tjänstgöra för Försvarsmakten, MSB, Polisen eller något av FN:s rådgivande organ.

Utlandsveteraner finns i nästan alla Sveriges kommuner, och även Oskarshamn har bidragit med personal till många insatser.

Stefan Karlsson från Moderaterna bor i Oskarshamn och har själv varit ute på fredsbevarande uppdrag i Afghanistan. Han berättar att förslaget diskuterats i hans grupp i Moderaterna sedan förra sommaren.

– Vi tycker det är viktigt med ett monument som hedrar alla de som tjänstgjort och som osjälviskt gjort en insats för andra människor, ibland med sina egna liv som insats. Vi tänker också att det ska vara en minnesplats att gå till för vänner och familj till de som deltagit i insatserna, säger Stefan Karlsson.

–Familjerna påverkas enormt mycket när deras anhöriga är borta på uppdrag, som rätt ofta kan vara ganska farliga. Så vi tycker att ett monument är ett fint sätt att även visa utlandsveteranernas anhöriga, erkänsla och respekt, för den insats deras familjemedlem gjort.

Stefan Karlsson säger också att tanken med monumentet är att det även skulle fungera som en träffpunkt för de veteraner som finns i Oskarshamn.

– Man skulle till exempel träffas där en gång i månaden och gå äta brunch tillsammans. Det blir ett lättsamt sätt att hålla kontakt och prata, och kanske även fungera som ett stöd, om det är någon som mår dåligt, säger Stefan Karlsson.

Nu hoppas Socialdemokraterna och Moderaterna som ligger bakom förslaget, att det röstas igenom i kommunstyrelsen, och målsättningen är att monumentet ska finnas på plats nästa år.