Värmen tvingar fram stopp av kärnreaktor

Simpevarp Artikeln publicerades
Ringhals 2 som planeras att stängas helt senast 2020 fick tas ur drift under tisdagen för att havsvattnet som ska kyla reaktorn var för varmt.
Foto: ADAM IHSE / TT
Ringhals 2 som planeras att stängas helt senast 2020 fick tas ur drift under tisdagen för att havsvattnet som ska kyla reaktorn var för varmt.

Havsvattnet som ska kyla Ringhals 2 är för varmt. Därför tas reaktorn ur drift tills vidare. För O3 är någon effektnedgång inte aktuell.

Varje reaktor har sitt gränsvärde för när effekten tvingas sänkas på grund av för varmt kylvatten och när den tvingas stängas. För Ringhals gick den gränsen vid 25 grader. Under måndagen sänktes effekten till 55 procent men havsvattnets temperatur fortsatte att stiga och övergick under tisdagen 25 grader. Då togs beslutet att stoppa produktionen.

För O3 finns fortfarande marginaler tills det är risk för en effektsänkning.

– Vi hämtar vårt kylvatten på 18 meters djup och det är klart kallare där även om det börjar värmas upp där också, säger Anders Österberg, informationschef på OKG.

Även för O3 är det runt 25 graders värme i kylvattnet som är den kritiska punkten.

– Kring 25 graders kylvatten är vattentemperaturen på en sån nivå att det är dags att vidta åtgärder, säger Österberg.

Men dit är det en bra bit kvar menar han.

Kring anläggningen och kylvattenintaget är det inte tillåtet att vistas för allmänheten. En av anledningarna är att vattentemperaturmätarna inte ska störas och ge felaktiga värden.