Varvet ska få en Waxholmsbåt att klara många år till

Oskarshamn Artikeln publicerades
Waxholm II kommer att anlända till Oskarshamnsvarvet i april för reparationen som kan göra att hon kan transportera passagerare i många år till.
Foto: Damen Shipyards
Waxholm II kommer att anlända till Oskarshamnsvarvet i april för reparationen som kan göra att hon kan transportera passagerare i många år till.

Passagerarfärjan Waxholm II är i stort behov av en uppfräschning och nu är det klart att Oskarshamnsvarvet får uppdraget att förlänga hennes liv på sjön.

Den 1 april kommer Waxholm II att anlända till Damen Shiprepair Oskarshamnsvarvet. Varvet har vunnit den offentliga upphandling som innebär att färjan ska genomgå ett livstidsförlängningsprojekt.

Waxholm II byggdes 1983, den är 35,5 meter lång och kan transportera upp till 350 passagerare. Den drivs av Waxholmsbolaget som ansvarar för sjöburen kollektivtrafik i Stockholm skärgård. Det är Region Stockholm som äger färjan.

I tre månader kommer färjan att vara i Oskarshamn innan den tas i bruk igen den 3 juli. Omfattande arbeten ska göras för att färjan ska få de senaste standarderna för säkerhet, komfort och prestanda. Det innebär att passagerarområdena ska byggas om med bland annat ny ventilation, att styrhytten ska genomgå en ombyggnad och att navigationsutrustning och generator ska förnyas. Dessutom ska en större översyn görs av växellådorna. Det kommer att krävas en noggrann planering för att hantera alla moment samtidigt.

– Tidsfristen på tre månader blir tight. Vi står inför svåra utmaningar med både tidsplan och budget. Men vi är övertygade om att vi med detaljerad planering innan fartyget anländer och förstklassig projektledning när hon är här kommer att kunna leverera ett föryngrat fartyg, En färja som kommer kunna betjäna sina passagerare och besättning väl i många år framöver, säger Filip van der Waal, vd för Oskarshamnsvarvet.

Det är inte första gången som Waxholmsfärjor kommer till Oskarshamn för att bli reparerade och underhållna. Både Waxholm I och Waxholm II har varit här tidigare, likaså de två färjorna Roslagen och Skärgården.