Wretlund (S) ångrar inte satsningen på nya resecentrum: ”Tycker det var rätt”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Satsningen på nya resecentrum kostade närmare 52 miljoner kronor.
Foto: Jimmy Larsson
Satsningen på nya resecentrum kostade närmare 52 miljoner kronor.

Var det rätt att satsa på ett nytt resecentrum vid järnvägsstationen? Frågan gör Oskarshamns nuvarande kommunalråd Andreas Erlandsson (S) svarslös.

– Jag tycker det var rätt, det är i grunden en fantastisk byggnad och området har en stor potential, säger förre kommunalrådet Peter Wretlund (S).

Nyheterna har i flera artiklar granskat ombyggnaden av stationshuset och satsningen på ett nytt resecentrum vid järnvägsstationen. Projektet kostade totalt 51,8 miljoner kronor, varav 33,8 miljoner bekostades av kommunen och 18 miljoner finansierades via mervärdesavtalet.

Oppositionsrådet Mathias Karlsson (L) är en av kritikerna till satsningen på nya resecentrum.

– Vi varnade för att den här investeringen var slöseri med skattepengar, och det vi ser nu är ett bevis på det, säger Mathias Karlsson.

Mathias Karlsson (L).
Mathias Karlsson (L).

Han tycker inte att den nuvarande trafiklösningen är bra för resenärerna varken vid nya resecentrum eller vid busshållplatserna på Södra långgatan.

– Vi måste se över allting igen och ta ett helhetsgrepp.

Mathias Karlsson varnar för att kommunen kan göra ett liknande misstag med det planerade logistikcentret på Kvastmossen – ett infrastrukturprojekt som väntas bli mångdubbelt dyrare än nya resecentrum.

– Det finns en jätterisk med projektet. Vi vet inte om det blir ökade transporter på järnväg.

Tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) anser sig inte vara rätt person att svara på frågor kring satsningen på nya resecentrum.

– Tekniska förvaltningen har utfört jobbet, men tekniska nämnden har aldrig behandlat frågan, säger Yvonne Bergvall och tillägger att tekniska nämnden inte hanterar ärenden som har med mervärdesavtalet att göra.

Inte heller kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) tycker sig vara tillräckligt insatt i frågan. Han tillträdde som kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen i januari 2018, och uppger att han inte var involverad i planeringen av nya resecentrum.

Andreas Erlandsson (S).
Andreas Erlandsson (S).

Nyheterna väljer ändå att ställa några frågor om stadsomvandlingen och flytten av resecentrum till Andreas Erlandsson, som var ledamot i kommunstyrelsen när beslutet om satsningen vid järnvägsstationen togs.

– Det som har varit drivande för mig var att få till en annan stadsbild, säger Andreas Erlandsson som tycker att busshållplatserna längs med Södra långgatan är en bättre lösning än det gamla busstorget.

– Det gjorde ingen ledsen människa glad. Det var en asfaltsöken man möttes av.

Kommunalrådet anser att stadsomvandlingen har gett Oskarshamn en trevligare stadsbild.

– Det var välbehövligt att göra förändringar i vår stadsbild. Sedan blev inte alla lösningar optimala.

Han nämner fartgupp och parkeringsplatser som exempel på lösningar som inte blev optimala. Samtidigt menar han att kommunen nu har kommit till rätta med bristen på parkeringsplatser.

Stadsomvandlingen, inte minst flytten av resecentrum, har fått en hel del kritik. Men att många skulle vara kritiska till de förändringar som har gjorts håller Andreas Erlandsson inte med om.

– Jag tycker inte att kritiken mot centrum är så stor. Det är ett fåtal som skriker högt, men inte den stora massan, säger han.

– Jag tycker snarare att folk känner stolthet över staden och att man ser staden som en mötesplats i stället.

Hur ser du på att tågtrafiken till Oskarshamn har upphört?

– Det är naturligtvis jätteledsamt att vi inte har tågtrafik till Oskarshamn. Jag förstår ändå hur regionen har resonerat. Tittade man på resandestatistiken var det väldigt låga siffror.

Andreas Erlandsson tar upp att det har gått bussar till Berga parallellt med tågtrafiken.

– Vi har haft väldigt lite tåg i Oskarshamn historiskt; vi har inte vant oss vid att åka tåg. Däremot behövs rejäla infrastruktursatsningar i hela sydöstra Sverige.

Var det rätt att göra den stora satsning som gjordes på ett nytt resecentrum vid stationen?

– Jag kan inte svara på det. Däremot är stationshuset en fastighet som är viktig för Oskarshamn och dess invånare. Jag tror inte att det är något man vill ska stå och förfalla. Stationshuset är ett viktigt identitetsmärke som är värt att bevara och utveckla, säger Andreas Erlandsson som också tycker att det är jätteroligt att det numera finns en krögare som driver restaurangen i byggnaden.

Peter Wretlund (S).
Peter Wretlund (S).

Peter Wretlund (S), som numera är regionråd med ansvar för bland annat kollektivtrafiken i länet, var kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen när satsningen på ett nytt resecentrum beslutades. På grund av att artikeln kommer att publiceras i Nyheternas sista nummer avböjer Wretlund att ställa upp på en längre intervju. Han ger dock en kort kommentar.

– Det är och förblir en form av resecentrum i framtiden också, säger Peter Wretlund som menar att det finns många möjligheter i stationshuset.

– Jag ser potential i huset på olika sätt.

Med facit i hand, var det rätt att satsa över 50 miljoner på ett nytt resecentrum vid järnvägsstationen?

– Jag tycker det var rätt, det är i grunden en fantastisk byggnad och området har en stor potential.

Läsarkommentarer

”Pengarna kunde ha använts till något bättre”

Granskningen av nya resecentrum har diskuterats flitigt av läsarna på Nyheternas Facebooksida. Här är ett axplock av kommentarerna.

Aino Johansson: Hade varit bättre att ha den SÄKRA busshållplatsen i centrum kvar och förstås det bemannade biljettkontoret. En resecentrum/taxistation kunde ha byggts i det gamla stationshuset för att ta passagerare upp till centrum. Det hade nog inte behövts mer än lite färg för att göra den ok. Absolut ingen restaurang i stationshuset!! Möjligtvis en kak- och kaffeautomat i väntsalen.

Susanna Hjalmarsson: Det är som en fars! Dessa ledande kommunpolitiker slösar ju bara bort våra surt förvärvade skattepengar på allt annat än genomtänkta projekt! Vet inte om man ska skratta eller gråta över idiotin...

Majvor Simonsson: Dom pengarna kunde ju ha använts till något bättre tex haft kvar boendena i Misterhult men då ska dom gamla få sitta emellan för att bara kasta pengarna i sjön för det verkar inte som att det är mycket som är genomtänkt, måste ju fungera i verkligheten om man lägger ihop allt som har blivit gjort o inte fungerar som det var tänkt så tror jag Ni hade fått ihop en hel del av det som skulle sparas. Det slösas både hit o dit så försök att tänka till nästa gång så kanske Ni kan få ihop en rejäl summa o gå med plus.

Ann-Catrin Anki Lod: Det va betydligt bättre när resecentrum å biljettförsäljningen va på förra stället samt att man inte behövde ha koll på bilarna när man skulle lasta eller lasta av sitt bagage.

Odyle Kjellin: Ingen optimal lösning o även trångt för trafiken i övrigt. Känns mer som en busshållplats än ett resecentrum......

Tommy Lindström: Man slutar aldrig att förvånas över kommunens oförmåga att planera för vår framtid i Oskarshamns stad. Man slösar med våra skattemedel på ett oförsvarligt sätt. Byt ut den inkompetenta styrelsen och tillsätt folk som kan planera på ett vettigt sätt !!!

Sead Subasic: Otroligt dåligt jobbat. Man vet inte om man ska skratta eller gråta... Undrar om de styrande har hört talas om konsekvensanalys. Rätt bra grej, många företag använder det. Då slipper man bara ta miljoner ur kassan och chansa...

Lisbeth Tille: Biljetter köper man väl nu för tiden på annat sätt? Jag måste göra det i alla fall. Ska man åka med Flixbus eller Västerviksexpressen är det samma sak. Däremot så är det trångt lite här och där när bussarna ska stanna.

Visa mer...