Sport

Bäddat för lokal löparfest

Oskarshamn Artikeln publicerades
Patrik Nilsson vann Stadsloppet i Oskarshamn förra året efter en kamp mot Jonas "Skåne" Andersson. I kväll är det dags för andra upplagan av loppet och Nilsson hoppas vinna i år igen.
Patrik Nilsson vann Stadsloppet i Oskarshamn förra året efter en kamp mot Jonas "Skåne" Andersson. I kväll är det dags för andra upplagan av loppet och Nilsson hoppas vinna i år igen.

Förhoppningen är minst 600 deltagare

Fjolårssegrarna siktar på att försvara sina titlar.

Och dessutom lockar Stadsloppet en hel del lokala profiler.

Förra året arrangerade Länsförsäkringar för första gången Friendsloppet. Drygt 400 deltagare kom till start i premiärupplagan och en hel del folk hejade på löparna längs den centrala banan. I år har tävlingen bytt namn till Stadsloppet, men pengarna som tävlingen genererar går till Friends arbete även i år.

– I år går pengarna till Friends arbete på Valhallaskolan. Anledningen att vi bytt namn till Stadsloppet är att vi i framtiden vill kunna ha möjlighet att ge till något annat välgörande ändamål, säger Kristin Ekermark Tällström marknadsområdeschef på Länsförsäkringar.

Redan på tisdagskvällen var drygt 400 löpare anmälda till de olika klasserna. Förra året var det en hel del efteranmälningar, 150-200 stycken, och förhoppningen i år är att locka minst 600 deltagare.

  Patrik Nilsson, Oskarshamns SK, som vann loppet förra året finns med på startlinjen även i år.

  – Det var ett trevligt lopp förra året med mycket folk runt banan. Det gick riktigt bra och var ett av mina bättre i Sverige förra året, säger Nilsson som sprang de sex kilometerna på 19.11.

  Nilsson har inte riktigt koll på vad det är för motstånd som väntar på torsdagskvällen, men hoppas försvara titeln. Hur fort det kommer gå är han dock osäker på.

  – Jag har inte sprungit något sådant här lopp sedan i april så det är svårt att säga, men det är bara att köra på.

  Även vinnaren i damklassen från förra året, Julia Olsson, är anmäld.

  – Jag har problem med ett knä, men jag hoppas kunna springa, säger Julia som imponerade och var bästa svenska i Kalmar Malkars halvmara förra helgen.

  – Det gick väl hyfsat förutom att vädret inte var bra. Det var ju inte min bästa tid, men det har inte gått så bra i år. Förra året kändes det skitbra, men jag har inte haft tid att träna lika bra på grund av jobb och plugg.

  Men du siktar på att vinna damklassen?

  – Jag vet inte ens vilka som är med så det vet jag inte.

  Precis som förra året kommer en hel del lokala profiler att springa loppet. Från IK Oskarshamn deltar tränaren Fredrik Söderström och spelarna Tom Linder, Manuel Ågren och Filiph Engsund. Från Oskarshamns AIK deltar lagkaptenen Eric Persson, klubbchefen och spelaren Emil Dolk, eldsjälen Esbjörn Svensson och tidigare klubbchefen Daniel Thelaus.

  – Vi tycker det här är ett viktigt arrangemang och pengarna går till något bra som föreningen står upp för och vi ställer upp med glädje, säger Emil Dolk.

  Löparprofilen Jonas "Skåne" Andersson, politikern Lena Granath och orienteraren Oskar Lind är några andra som deltar.

  Centrumkärnan kommer vara avstängd för biltrafik från ungefär 17.00 så folk uppmanas att gå, cykla eller ställa bilen en bit utanför centrum. En nyhet för i år är dessutom att det kommer bli ett After run där Fake kommer underhålla. De som ansvarar för arrangemanget är SOK Viljan.