Sport

Han vill sätta rekord i Kalmar

Sport Artikeln publicerades

27-årige ultralöparen Elov Olsson från Jädraås kommer till Kalmar med en klar målsättning söndagen den 7 maj. Då vill han sätta svenskt banrekord i Wings for life.

2015 tog äventyraren Aron Andersson hem segern i svenska Wings for life. Han hann köra 64.82 kilometer i sin rullstol innan målgångbilen hann i kapp honom efter 4 timmar och 20 minuter.

Frågan är om rekordet kommer att stå sig efter årets upplaga av Wings for life World Run söndagen den 7 maj. Nu är det nämligen klart att 27-årige ultralöparen Elov Olsson från Ockelbo SK kommer att stå på startlinjen i Kalmar. En löpare med meriter som en elfte plats och bäste svensk i VM på 100 km och en 18:e plats på Stockholm Marathon 2016.

– Elov Olsson siktar på att slå det svenska banrekordet och hinna springa mellan sju till åtta mil. Förra året var det bara tre personer i hela världen i Wings for life som sprang så långt, säger Fabio Svaizer, kommunikationsansvarig.

  Wings for life arrangeras till förmån för ryggmärgsforskningen för fjärde gången och går exakt samtidigt i 24 länder.

  – Ju länge loppet går desto färre tv-bilder blir det att välja på i den internationella tv-sändningen och om vi har kvar löpare på banan så länge kommer Kalmar och Öland att synas ännu mer i världen. Det är riktigt kul.

  Ockelbolöparen Elov Olsson, som till vardags jobbar heltid med att bygga miljömätningssystem, är mitt i träningen för sin nästa stora utmaning, 161 kilometer långa Western States 100 miles, världens äldsta och mest prestigefyllda 100 miles lopp i USA.

  Ifjol stod 3500 personer på startlinjen på Stortorget i Kalmar. Hittills är en bit över 2000 löpare anmälda till årets Wings for life. Men Fabio Svaizer är övertygad om att det kommer att bli många fler.

  – Många anmäler sig sista veckan och vi har vuxit varje år i Kalmar.

  Barometern kommer att tv-sända svenska Wings for life med start klockan 12.30 på Barometern.se. Själva loppet startar kl 13.

  Fakta

  Några av Elov Olssons löparmeriter

  11:a på 100 km VM 2016, bäste svensk (6:44:24).

  18:e Stockholm Marathon 2016 (2:33:30)

  8:a på Ultravasan 2016 (6:31:06).

  2:a på Black Canyon Ultra 100 km 2017 (7:57:53).

  Personliga rekordens tävling 24h 2014 (253041m).

  2:a TEC100 2014 (13:38:12).

  Visa mer...

  Fakta

  Wings for life World Run

  Wings for life är ett välgörenhetslopp den 7 maj som går för fjärde året till förmån för forskningen kring ryggmärgsskador. Wings for life arrangeras i år i 24 länder och exakt samtidigt. Det svenska loppet arrangeras sedan starten i Kalmar och på Öland. Dessutom arrangeras app-lopp. App-loppen är enkelare varianter av loppet där man kan delta med hjälp av en app i telefonen var man än befinner sig. Dessutom ordnas organiserade en lång rad app-lopp som springs på en gemensam bana med någon vätskestation, men inramningen är enklare än i de 24 stora Wings for Life-loppen

  Reglerna för loppet är enkel. Löparna, som i Kalmar startar på Stortorget och passerar över Ölandsbron och vidare söderut på Öland, ska springa så långt som möjligt innan de blir upphunna av en rörlig mållinje i form av en så kallad catch car, en bil som rör sig i en bestämd hastighet och ”fångar upp” löparna, som därefter bussas tillbaka till Kalmar.

  Barometern kommer att tv-sända svenska Wings for Life med start klockan 12.30 på Barometern.se. Själva loppet börjar kl 13.

  Mer info: http://wingsforlifeworldrun.com/

  Visa mer...