Sport

Kallenberg sticker ut hakan: ”Vi är bäst tränat”

Kalmar Artikeln publicerades
FBC Kalmarsunds tränare Adam Kallenberg har kört hårt med sin trupp. Fysiken och försvarsspelet har stått i centrum. Nu ska offensiven vässas.
Foto:Johanna Eriksson
FBC Kalmarsunds tränare Adam Kallenberg har kört hårt med sin trupp. Fysiken och försvarsspelet har stått i centrum. Nu ska offensiven vässas.

Snart bara två veckor kvar till seriepremiär. Redan nu kan FBC Kalmarsunds tränare Adam Kallenberg lova en sak.

– Det finns inte något lag i serien som är bättre tränat.

Spelarna närmar sig slutet på en väldigt hård träningsperiod. I maj, juni och augusti har truppen legat på sex-sju pass i veckan, varav fyra gemensamma, exakt det där FBC–tränaren menade när han efter förra säsongen kokade ner vad som skulle krävas internt för att ta nästa steg: ”Vi kommer att blåsa på”.

– Egentligen började det för sju år sedan. Så lång tid har det tagit för att få till en träningskultur där alla förstår vad som krävs för att spela innebandy på elitnivå.

Har det varit så svårt att nå dit?

  – Sju år är inget skämt. Det har varit en process. Innebandyn har förändrats och blivit mycket mer fysisk. Det går inte längre att vara bebisfet och hålla på den här nivån.

  Adam Kallenberg är nöjd med den träningsgrupp han och assisterande coacherna, Daniel Redenheim och Håkan Robertsson, förfogar över.

  – Gruppen har tagit stora kliv. När alla vill någonstans, då blir allt så mycket enklare; inget energiläckage på vägen.

  FBC–herrarna har blivit sjua och femma de senaste två säsongerna. Något uttalat resultatmål kommer inte att formuleras.

  – Vi pratar mer om att utveckla saker i vårt spel som vi kan ha nytta av över tid, att det ska finnas en tanke med allt vi gör. I botten finns ett stabilt grundspel som vi alltid ska kunna ta med oss.

  Det kan behövas. Flera av konkurrenterna kraftsamlar rejält.

  – Det är många lag som spänner bågen i år. Visby gör en jättesatsning. Höllviken körde över Växjö i en träningsmatch. Lindås har värvat på bra. Skillnaden mellan att vinna och förlora kommer att bli väldigt liten.

  Kallenberg är nöjd med vad hans lag befinner sig försvarsmässigt. Offensivt finns fortfarande en del att jobba på.

  – Spelavstånden har krympt, inte olikt fotbollen. Vi är ute efter mycket triangelspel, kombinationer, give–and–go som i basket. Rörelse, våga spela på markerad spelare. Vi har alla ingredienser, det handlar mycket om hur bra vi sätter vår offensiv.

  I det sammanhanget har FBC tappat fyra spelare: Martin Willsund, Robin Karlsson, Krister Larsson och Petter Ernberg, alla forwards. Bara William Larsson (Linköping Ungdom) har hämtats in. Istället flyttas sex egna talanger upp i a–truppen.

  Strategin är medveten.

  – Ska vi i framtiden nå dit hela föreningen vill måste det bygga på egna produkter. Det går inte att värva in folk varje säsong. Dessutom är det mycket roligare att arbeta med unga, hungriga spelare - och klart bättre för kontinuiteten.

  Med mindre än två veckor kvar till seriestart, FBC Kalmarsund börjar borta mot Lindås (19 september), känner sig Adam Kallenberg trygg.

  – Efter fyra omgångar kanske jag känner annorlunda, säger han och ler. Men vi har jobbat med rätt saker, fortsatt där vi slutade i våras.

  Vad tar ni med er?

  – Vi vet att vi måste jobba i 60 minuter, kriga, för vi spelar inte ut något lag i den här serien. Det gör oss tunga att möta och det tänker vi fortsätta vara.