Sport

Kalmar Swimrun har hittat formen

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Mats Holmertz

Antalet deltagare ökar.

Två distanser har blivit en.

Kalmar Swimrun börjar hitta sin form.

Den långa banan på 39,8 kilometer är skrotad och kvar blir den korta distansen som i år dock blir en kilometer längre. Det innebär totalt 21,6 kilometer varav 18 050 meter är löpning och 3 550 meter är simning fördelat på 19 etapper.

– Den långa banan var för tuff för deltagarna samtidigt som det var svårt rent organisatoriskt att få ihop det, säger arrangören Jonas Carlander.

2015 genomfördes en testversion av Kalmar Swimrun men i fjol var första tävlingen i skarpt läge och när det är dags för andra upplagan skruvar alltså arrangörerna på vissa detaljer för att göra evenemanget bättre.

  – Just nu känns det jättespännande och roligt. Man hör att det är många fler som pratar om swimrun, det kommer folk utifrån och det verkar som om mycket folk kommer att följa tävlingen. Det är få swimrun-tävlingar som avgörs så här centralt. Det är väl en tävling uppe i Stockholm också, säger Jonas Carlander.

  Starten går i Kalmarsundsparken där de 150 paren först ger sig ut på en 6,7 kilometer lång löptur innan de för första gången försvinner ner i vattnet vid Långviken.

  – Vi har även ändrat den första löpsträckan som den här gången blir längre och då sprids fältet ut mer innan första simsträckan. Vi har även en ny simsträcka mellan Ängö-Svinö i år och det tror vi kommer att bli bra.

  I fjol kom 120 par till start men i år har arrangören utökat med ytterligare 60 deltagare.

  – Det är för att vi har gjort om banan som vi känner att vi kan ta emot fler.

  I swimrun tävlar du alltid två tillsammans och i Kalmar erbjuds tio löp- och nio simsträckor. Målgången blir på Larmtorget och de första väntas passera mållinjen runt klockan 12.

  – Det är en riktigt tuff tävling där deltagarna springer i en våtdräkt som blir varm, plus att det är mycket upp och ner i vatten, säger Jonas Carlander.

  Fakta

  Swimrun

  Loppet genomförs tillsammans två och två.

  Det är växelvis simning och löpning (I Kalmar är det 19 etapper).

  Skorna behålls på under simningen och våtdräkten är på under löpningen.

  Den utrustning den aktive har i starten bärs med hela vägen till mål. Paddlar, fenor och liknande hjälpmedel är tillåtet.

  I Kalmar tävlas det i tre klasser (dam, herr och mixed).

  Visa mer...