Sport

Lycksell: ”En häftig upplevelse”

Oskarshamn Artikeln publicerades
16-årige Olle Lycksell spelar till vardags i IK Oskarshamns J18-lag. Förra veckan fick han vara med om något historiskt när han gjorde a-lagsdebut med IK Oskarshamn i hockeyallsvenskan.
Foto:Roger Carlsson
16-årige Olle Lycksell spelar till vardags i IK Oskarshamns J18-lag. Förra veckan fick han vara med om något historiskt när han gjorde a-lagsdebut med IK Oskarshamn i hockeyallsvenskan.

16 år, fyra månader och sex dagar.

Därmed en av de yngsta a-lagsdebutanterna i hockeyallsvenskan för IK Oskarshamn.

– En häftig upplevelse, säger Olle Lycksell.

IK Oskarshamn hade inför förra veckans tuffa bortamatch mot BIK Karlskoga en del spelare borta. 16-årige Olle Lycksell fick, tillsammans med några andra juniorer, chansen på en träning med a-laget, hans första någonsin, och imponerade.

– Juniorerna tog chansen och tog för sig på träningen. De överraskade positivt, säger IKO-tränaren Fredrik Söderström.

Olle Lycksell trodde knappt det var sant när han fick beskedet att han skulle åka med upp till Värmland.

  – Näe, det kom som en chock genom kroppen, jag trodde inte det var sant. Jättekul och självklart lite nervöst, det är ju ett par stora grabbar att möta, säger 16-åringen.

  I första perioden fick han göra sitt historiska första byte i moderklubbens a-lag.

  – En häftig upplevelse, det var stort.

  Någon större besvikelse över att det inte blev något mer byte i den tajta matchen kände han inte alls.

  Hoppas du på någon mer chans i a-laget den här säsongen?

  – Det är inget jag räknar med, men får jag chansen tar jag den så klart. Men nu går vi in i ett hårt matchande med vårt lag, J18.

  IKO:s J18-lag svarade för en bra höstsäsong och slutade på sjunde plats i J18 elit. I morgon startar fortsättningsserien med hemmamatch mot Mariestad.

  – Det ska bli skönt att komma i gång igen. Vi gjorde en bra höst. Nu siktar vi på att slåss om förstaplatsen, säger J18-tränaren Emil Ivansson som har mycket gott att säga om Olle Lycksell.

  – En hårt arbetande center som är väldigt klok i sitt sätt att agera. Han har ett stort driv och egen vilja att bli bättre. Att han spelade med Linköping HC:s U16-lag förra säsongen tror jag gjorde honom gott.

  Lycksell trivs bra hemma i moderklubben och är nöjd med sin prestation så här långt under säsongen. Men har utesluter inte att det kan bli en flytt igen.

  – Jag tittar mig omkring lite och kanske vill man flytta och spela i något bra J20-lag framöver. Manuel Ågren är ju ett bra exempel på en spelare som spelat juniorhockey på andra ställen och kommit tillbaka till IKO och gjort det bra.

  Vad är dina drömmar inom ishockeyn?

  – Näe, men det är väl självklart att spela i NHL, min förebild är Sidney Crosby. Sedan finns ju att spela med IKO:s a-lag och SHL också.

  Fakta

  Andra IKO-produkter som varit unga när de debuterat i hockeyallsvenskan:

  Simon Gustavsson:

  Gjorde debut med IK Oskarshamn i hockeyallsvenskan mot Nybro den 8 mars 2006. Då var han 15 år, skulle fylla 16 den 1 april. Storebror till Erik Gustafsson som spelar i Västervik IK.

  • Tom Linder:

  Mönsteråssonen, som i dag spelar SHL-hockey med Karlskrona HK, gjorde debut i a-laget hösten 2003 och var då 17 år gammal.

  • Oscar Engsund

  Backtuffingen gjorde a-lagsdebut den 29 december 2010, hemma mot Leksand. Då var han 17 år gammal.

  Visa mer...