Sport

Mönsterås-triathleter på jakt efter revansch

Sport Artikeln publicerades
Foto:Mikael Eklund

De blev fyra på Kustjagaren.

På Kalmar Swimrun vill Viktoria Johnsson och Martin Lindqvist ha revansch.

– Nu ska det inte sparas på något, säger Viktoria Johnsson.

Efter förra årets testversion är det nu dags för Kalmar att arrangera sin första Swimrun-tävling och några som har testat banan är Viktoria Johnsson och Martin Lindqvist från Mönsterås.

– Det känns som den håller hög kvalitet. Andra banor är mer utformade så att man ska ta sig från punkt a till b, medan denna blir rundare. Det gör att den blir publikvänligare och att man kan tagga till mer, i och med att man ser konkurrenter och medtävlande, säger Martin Lindqvist.

Viktoria Johnsson fyller på:

  – Jag tror att det blir en jättebra bana. Jag tror att det blir väldigt publikvänligt och det är inga svåra simningar. Det är väldigt lättnavigerat, man ser vart man ska.

  Vad kommer att bli det tuffaste?

  – Det är helt klart den långa löpningen (på Svinö som är 7 200 meter lång). Framför allt på andra varvet när man är lagom trött kommer det nog inte att vara allt för roligt, berättar Johnsson.

  Triathleterna, (vanligtvis tränar och tävlar de i den sporten) har gjort två stycken Swimrun-tävlingar tillsammans, båda gångerna i Karlskrona och tävlingen Kustjagaren. Första året vann de den, men i år slutade dem fyra. Johnsson och Lindqvist är därför ordentligt revanschlystna.

  – Vi vill ha revansch på oss själva, säger Lindqvist.

  – Ja, nu är vi sugna sedan Kustjagarna, så nu ska det inte sparas på något.

  Hur tycker ni att den här banan står sig mot Kustjagarna?

  – Den här är tuffare än Kustjagarna eftersom den är längre. Simning är längre, men inte så vindkänslig som där. Sedan är det långt att springa, men det gynnar oss. Så det tror jag blir bra, förklarar Johnsson.

  Swimrun har blivit allt vanligare och mer populärt. Om man ska tro Johnsson och Lindqvist ligger nyckeln till detta i sportens variation.

  – Det är så annorlunda och väldigt speciellt att det kan bli extremt. Du ligger ner i vattnet och blodet ska ner i benen, så det är en väldigt speciell känsla innan du får upp farten och pulsen. De som är bäst på att hålla sig lugna är de som fixar detta bäst, menar Lindqvist.

  – Det är en kul tävlingsform. Triathlon har jag hållit på med sedan 1995, så det kan jag. Men i Swimrun växlar det så mycket, en del lag är bra på simning och andra är på bra på löpning, det är inte givet vem som vinner. På ett löplopp är den som är snabbast kanske snabbast hela vägen. Här kan det växla.

  Duon känner sig trygga i sitt samarbete och dessutom har de en draglina mellan varandra för att än mer kunna kompensera vid de tillfällena som någon av deltagarna skulle bli trött.

  – Det är inget obligatoriskt, men vi kör med det. Det är bra eftersom man då kan hjälpas åt och dra den andra. Nu ska vi vara ganska jämnstarka, men det är ändå bra – speciellt på simningen, då man kan vila sig om man ligger bakom, säger Johnsson.