Sport

OS-hoppet: ”Det ska bli jättekul att boxas i Oskarshamn”

Stockholm (Sportens utsända) Artikeln publicerades
Anna Laurell Nash satsar stenhårt mot OS i Rio nästa år. I morgon är hon dragplåstret på den internationella boxningsgalan Fullträffen i Oskarshamn.
Foto:Daniel Svensson
Anna Laurell Nash satsar stenhårt mot OS i Rio nästa år. I morgon är hon dragplåstret på den internationella boxningsgalan Fullträffen i Oskarshamn.

Hon drömmer om OS-guld i Rio nästa sommar.

I morgon tas ett av de viktiga stegen mot det i Oskarshamn.

– Jag är i bra form, lovar Anna Laurell Nash.

Det är svårt att inte imponeras av Anna Laurell Nash. Hon är en pionjär inom damboxningen som ständigt har tagit kliv för att utvecklas. 2001, i det första boxningsvärldsmästerskapet för damer, vann hon guld. 14 år senare träffar Sporten Anna Laurell Nash i IF Linneas träningslokal på Söder i Stockholm.

– Boxningen är väldigt annorlunda i dag jämfört med 2001 när jag vann mitt första VM-guld. Nivån är betydligt tuffare och jag har hela tiden tvingats att utvecklas vilket jag gillar. Sen har jag alltid haft en bra miljö omkring mig. Så fort jag kommer ner på klubben så får jag energi.

Hela 2000-talet har hon tillhört världseliten, men det har inte varit en smärtfri resa.

  – Det fanns ett starkt motstånd mot damboxning när jag började. Folk kunde komma fram till mig och säga rakt i ansiktet att tjejer ska inte boxas. Klart man blev ledsen då när man var ung. Jag kan känna stolthet att vi är många starka tjejer som gått i bräschen för damboxningen och där den är i dag. När yngre grabbar kommer och frågar mig om tips i dag kan man känna "Shit, det har verkligen hänt något". Det finns fortfarande saker som kan bli bättre, men i dag har de flesta klubbarna tjejer i verksamheten vilket är oerhört glädjande.

  Trots en meritlista med två VM-guld, tre EM-guld, OS-deltagande och mängder med SM-guld är det ingen glamour-vardag hon befinner sig i. Träningslokalen på Erstagatan är ganska sliten, men familjär. Där är hennes andra hem. Där hon lägger ner timme efter timme för att ständigt utvecklas och behålla sin position i världseliten.

  – Just nu är jag bara lycklig att jag får hålla på med boxningen och är frisk. Jag har haft tuffa perioder när jag varit riktigt sjuk under karriären då inser man hur lyckligt lottad man är att få vara hel och frisk.

  I december tog hon sin doktorsexamen i organisk kemi efter att ha doktorerat sedan 2008. Tiden när hon både doktorerade och tränade var tuff. Nu njuter hon av att bara kunna fokusera på boxningen även om det ekonomiska pusslet knappast lägger sig självt.

  – Jag försöker överleva genom att hålla inspirationsföreläsningar inom träning. Efter mitt deltagande i Mästarnas mästare har flera dörrar öppnats och jag pusslar ihop det månad för månad. Så länge jag inte behöver äta linsgryta varje dag och kan betala mina räkningar är jag glad. Att ha en hög lön och kunna lägga undan pengar känns inte så viktigt.

  Karriären såg ut att ta slut 2012. Förlusten i OS-kvartsfinalen mot 17-åriga Claressa Shields var inte bara en stor besvikelse utan såg ut att vara slutet i boxningsrampljuset.

  – Jag var 32 år då och åldersgränsen för att delat i OS var 34 år. Jag kände att jag gjort alla mina EM och VM.

  Hon la handskarna på hyllan och drabbades av någon slags identitetskris.

  – Jag var inte boxaren Anna längre utan bara Anna. Jag började följa med min man ner till klubben och höll pass för yngre och hjälpte till. Jag försökte hitta en ny roll.

  I samma veva som längtan efter boxningen var stor fick hon inbjudan till SVT:s Mästarnas mästare, efter att Hanna Marklund hoppat av. Hon tackade med kort varsel ja och kände att hon var tvungen att komma i form.

  – Att börja träna boxning igen var bästa sättet att komma i form snabbt. Så fort jag började träna så fick jag en sådan grym känsla, det är så här det ska kännas, liksom.

  Där väcktes comebackplanerna. Då åldersgränsen i OS hade höjts från 34 år till 40 år så var OS-drömmen öppen igen. Under inspelningen av Mästarnas mästare peppade flera av de andra deltagarna henne till att göra comeback och några månader efter deltagandet där kom beskedet att hon gör comeback med sikte på OS i Rio 2016.

  – Det var kanske inte meningen att jag skulle lägga av, det var inte rätt tillfälle för mig.

  Är varje match och träning en del i satsningen för att vara som bäst i Rio nästa sommar?

  – Ja, allt är uppbyggt för OS ända sedan comebacken. Det är ju den stora målsättningen, men hade jag inte haft glädjen till att träna och kärleken till boxningen hade jag inte orkat.

  En viktig del i OS-uppladdningen väntar i Oskarshamn i morgon. Hon är huvudnumret i Fullträffen som arrangeras av Oskarshamns boxningsklubb i Folkets park.

  – Det ska bli jättekul. Jag vill tävla med kvalité och nu väntar en bra landskamp mot Polen. Oftast blir det lite mer happening av det när man kommer ut och boxas matcher utanför Stockholm. Jag ser verkligen fram emot det här.

  För motståndet står Elzbieta Wojcik, 19-årig polska, som vunnit både EM och VM som junior och även ungdoms-OS.

  – Jag har sett henne på Youtube. Hon är snabb och explosiv. Jag är längre än henne och får inte släppa till någonting, jag måste vara rapp.

  Hur mycket läser man in sig på motståndet?

  – Så mycket man kan, det gäller att se vad de har för stil lite grann. Sedan är alltid fokus på mig själv och min egen boxning. Sedan är det så klart bra att veta vad man får möta och vara mentalt förberedd på det.

  Vad kan man förvänta sig av din match?

  – Jag hoppas kunna komma och släppa loss och visa en härlig boxning. Jag tror det kommer bli mycket fart.

  Får publiken se en Anna Laurell Nash i toppform?

  – Jag är absolut i bra form, det visade jag i Bulgarien nyligen när jag besegrade världsmästarinnan bland annat, säger Anna Laurell Nash och påpekar ännu en gång om att hon ser fram emot att få boxas i Oskarshamn.

  Fakta

  Anna Laurell Nash om...

  ...deltagandet i Mästarnas mästare:

  – Vår grupp hade skitskoj och trivdes verkligen ihop, även vi i finalgruppen hade mycket skoj. Lasse (Frölander) och jag lunchade faktiskt nyligen. Jag är väldigt glad att jag var med där. Sen har det en häftig genomslagskraft, tv är helt otroligt. Folk kommer fram på tunnelbanan och vill prata. För mig var det ju mest en lek jämfört med min boxningskarriär, men folk vill hellre prata om att jag satt i 90 grader och det är en liten bisarr situation.

  ...hur hon är uppe i boxningsringen:

  – Vissa behöver vara aggressiva men jag behöver vara öppen och lugn. Om jag är arg och aggressiv kan jag inte ta instruktioner eller höra vad tränarna säger. Jag är fokuserad, men inte aggressiv. Hellre att man drar ett skämt precis innan match än att jag får en smäll på käften för att tagga till.

  ...att ha sin man, Daniel Nash, som tränare:

  – Det är en utmaning. Jag skulle säga att det går bättre och bättre. En satsning som jag gör nu tar så oerhört mycket tid och kraft, det är kul att kunna dela glädje och sorg ihop på det viset med den man älskar. Sedan är det en utmaning att separera rollerna, när passet är slut är han inte min chef längre och det kan bli lite suddigt ibland.

  Visa mer...

  Fakta

  En vanlig träningsvecka för Anna Laurell Nash

  Måndag:

  Ett boxningspass med fokus på teknik på morgonen plus lite fys.Ytterligare ett boxningspass på kvällen. Varje pass under veckan är ungefär på en och en halv timme.

  Tisdag:

  Löpträning på morgonen och sparring på kvällen.

  Onsdag:

  Styrketräning på morgonen och naprapatbesök på kvällen.

  Torsdag:

  Löpning plus teknikträning på morgonen. Boxningspass på kvällen.

  Fredag:

  Löpning på morgonen och sparringpass på kvällen.

  Lördag:

  Två boxningspass som även innehåller sparring.

  Söndag:

  Vila.

  Visa mer...

  Fakta

  Anna Laurell

  Ålder: 35 år

  Klubb: IF Linnea

  Tränare: Daniel Nash, som Anna är gift med.

  Meriter: 2 VM-guld, 3 EM-guld, 2 NM-guld, 7 SM-guld, VM-silver, VM-brons, EM-silver, EM-brons femma på OS i London 2012.

  Aktuell: En av deltagarna vid den internationella boxningsgalan Fullträffen i Oskarshamn i morgon.

  Visa mer...