TT-Inrikes

Nödbogsering kunde avvärja olycka

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ett bulkfartyg söder om Marstrand fick haveri på sin huvudmaskin och kunde därför inte manövrera. Fartyget höll på att driva på grund i det hårda vädret med vindar på upp till 23 m/s i byarna. Efter kontakt via radion fattade Kustbevakningens räddningsledare beslutet att nödbogsera fartyget.(TT)

Ett bulkfartyg söder om Marstrand fick haveri på sin huvudmaskin och kunde därför inte manövrera. Fartyget höll på att driva på grund i det hårda vädret med vindar på upp till 23 m/s i byarna. Efter kontakt via radion fattade Kustbevakningens räddningsledare beslutet att nödbogsera fartyget. Två fartyg skickades ut och fartyget har nu bogserats till tryggare vatten i Danafjorden.

– Nu är situationen under kontroll. Vi gick in och nödbogserade båten för att förhindra en olycka, säger Roger Gebauer, stabschef på kustbevakning, till TT.

I lasten fanns gödningsmedel och över 100 ton olja som hade kunnat orsaka stora skador i den marina miljön. Räddningstjänst har under operationen haft hög beredskap för både livräddning och miljöräddning om fartyget skulle gått på grund.