TT-Utrikes

Opinion för fortsatt EU-medlemskap

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Efter Tories stora seger i parlamentsvalet väntas Storbritannien nu gå mot en folkomröstning om EU, men trenden är att landet inte lämnar unionen.(TT)

Den omvalde premiärministern David Cameron väntas framöver utlysa en folkomröstning om EU-medlemskapet, konstaterar Stephen Fischer, biträdande professor i politisk sociologi vid universitetet i Oxford.

– Men jag antar att han kommer att rekommendera att Storbritannien röstar ja, alltså för att stanna kvar.

Cameron har tidigare satt att en omröstning kan hållas 2017, även om han efter valet lät vagare på den punkten.

  Med ett Ukip som gjorde dåligt ifrån sig blir trycket på att lämna EU mindre.

  Väntas stanna

  – Många mätningar antyder att Storbritannien troligen i slutänden kommer att rösta för att stanna kvar i unionen. Särskilt när näringslivet med sin tyngd börjar försöka påverka opinionen, precis som man gjorde inför den skotska folkomröstningen om självständighet, säger Fischer.

  Även om opinionen de senaste åren har vari relativt jämn mellan EU-anhängare och EU-motståndare har ja-sidan i regel varit större och den senaste månaden dragit ifrån enligt de mätningar som gjorts, senast 56 mot 34 procent. Även om mätningarna nog ska tas med en nypa salt efter resultatet i valet, som tog experterna helt på sängen.

  Varnar för utträde

  Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, tror att en bidragande orsak till valsegern kan vara att Cameron just utlovade en folkomröstning.

  – Målsättningen var att hindra Ukip att stjäla fler röster, och det kan ha lyckats.

  Skottarna, som gav nationalistpartiet SNP en jordskredsseger, vill inte heller ha en folkomröstning om EU.

  EU-vänner, som exempelvis förre utrikesministern Carl Bildt, har varnat för ett kraftigt försvagat EU utan Storbritannien. Landet upptar 12,5 procetn av EU:s befolkning, utgör 15 procent av dess ekonomi, står för 19 prpocent av exporten utanför EU och står för 12 procent av dess budget, konstaterade för en tid sedan tankesmedjan ECFR.