TT-Utrikes

UD kallar upp Turkiets ambassadör efter domar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En turkisk domstol har dömt den tidigare oppositionsledaren Selahattin Demirtas och en annan oppositionspolitiker till fängelse för terrorbrott. Svenska utrikesdepartementet uttrycker sin oro och har kallat upp Turkiets ambassadör.(TT)

Selahattin Demirtas, tidigare partiledare för det näst största oppositionspartiet Folkens demokratiska parti (HDP), döms till fyra år och åtta månaders fängelse för att ha propagerat för terror, rapporterar turkiska CNN. Den tidigare advokaten och människorättsaktivisten fängslades 2016 och anklagas för ytterligare flera slags terrorbrott.

Domstolen dömde även HDP-politikern Sirri Sureyya Önder till fängelse i drygt tre år under anklagelser om att ha stött terrorism.

Trea i presidentvalet

Om Selahattin Demirtas fälls för samtliga brott som han anklagas för kan Demirtas dömas till ett 142 år långt fängelsestraff. Han har så här långt förnekat alla anklagelser och ställde upp i presidentvalet i juni i år, trots att han satt fängslad. Där kom han trea.

  Efter domarna har Sveriges utrikesdepartement kallat upp Turkiets ambassadör i Stockholm.

  – Det är klart att vi från svenskt håll ser det som djupt oroande. Det handlar om folkligt valda parlamentariker som vi tycker måste tillåtas att verka i enlighet med sina demokratiska mandat, säger UD:s presschef Patric Nilsson till TT.

  TT: Har ni gjort någon bedömning av rättsfallen?

  – Från både ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul har man löpande och konsekvent bevakat rättegångarna.

  "Fängslade parlamentariker och antiterrorlagar som används för att begränsa yttrandefrihet och andra mänskliga rättigheter är inte vägen framåt", skriver utrikesminister Margot Wallström på Twitter.

  Mötet med ambassadören kommer att äga rum på måndag.

  Domen gällde tal

  Fredagens dom mot Demirtas gällde ett tal som han höll år 2013, vid en tid då turkiska regeringen förhandlade om fred med kurdiska militanta grupper.

  Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar Demirtas och hans parti för kopplingar till kurdiska PKK, som i Turkiet förbjudits och stämplats som en terrororganisation.

  Under valrörelsen inför sommarens presidentval kallade Erdogan Demirtas för "terrorist" och anklagade honom för kurdiska civilas död under 2015.

  Partiet HDP har tidigare lyckats att vinna röster även utanför den kurdiska gruppen och partiet räknas i dag som det andra största oppositionspartiet i landets parlament.

  Rättad: I en tidigare version framgick inte att Selahattin Demirtas är tidigare partiledare.